Annelieke van Dijk onderzoekt onze projecten

Welke rol speelt de crèche in de opvoeding van de kinderen die er dagelijks komen? Hoe wordt samengewerkt met ouders en andere opvoeders in de buurt? Deze vragen staan centraal in een onderzoek dat Annelieke van Dijk gaat uitvoeren in de crèches in Salvador. Annelieke is geïnteresseerd in de manier waarop buurtgerichte voorzieningen voor kinderen kunnen samenwerken met ouders en andere opvoeders om een positief pedagogisch klimaat te creëren. Zeker in wijken waar kinderen vanwege armoede blootstaan aan negatieve omstandigheden is dit erg belangrijk.
Hieronder een berichtje van Annelieke na haar eerste week in Brazilië:

Brasil eu te amo! Een geweldig gevoel om weer in dit prachtige land te zijn. En wat heb ik een hartelijke ontvangst gehad van alle medewerkers van de crèches en natuurlijk de kinderen die ontzettend nieuwsgierig zijn naar mij als buitenstaander en erg moeten lachen om mijn accent als ik met ze praat. Ik val meteen met mijn neus in de boter met allerlei festiviteiten die op de crèches gaande zijn. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe de ‘educadores’ van de crèches aan de hand van verschillende thema’s niet alleen bezig zijn met de cognitieve ontwikkeling van de kinderen maar ook veel nadruk leggen op sociale vaardigheden en de maatschappelijke ontwikkeling van de kinderen. Die focus sluit goed aan op mijn onderzoek naar hoe de crèches samenwerken met ouders aan een positieve opvoeding en de overdracht van waarden en normen in een omgeving waar armoede en geweld aan de orde van de dag zijn. Een week vol inspiratie om de komende maanden aan de slag te gaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *