Home
Geschiedenis

Projecten

Escola da Fraternidade
Associacão Criança e Família
Livro em Roda Salvador
Livro em Roda Paraiba
Ass. Prom., Instr. e Serviços
Creche do Mosteiro

Contact
Jaarbrieven
Folder
Acties
Schenken
Brazilië
Português

Escola da Fraternidade

Vamos globalizar O Amor, A Paz e O Respeito...
Sua atitude faz a diferença!

Escola da Fraternidade in Salvador is gestart in 1991 op initiatief van Adalberto de Souza Lopes en het is daarmee een van de oudste projecten van de Stichting die nu nog ondersteund worden. In een sloppenwijk, waar Adalberto zelf woont, financierde de Stichting de verbouwing, waardoor de oorspronkelijke bouwval een echte kleuterschool werd met klaslokalen, een keuken en speelruimte. De school wordt intensief gebruikt en draait goed. Op de kleuterschool zitten nu zo’n 130 kinderen van ’s ochtends 8 uur tot ’s middags 17.30 uur. Ongeveer 60 procent van de kinderen heeft alleen een moeder, die overdag alle zeilen moet bijzetten om de kost te verdienen. Slechts een klein deel van deze alleenstaande moeders verdient het minimum loon, 135 euro per maand. De meeste moeders zijn "diaristas", dagloonsters die met nog minder geld moeten rondkomen of helemaal geen werk hebben. Het schoolteam is enthousiast, bijgeschoold en erg betrokken bij de kinderen. Naast alfabetisering, knutselen en dergelijke wordt ook veel aandacht aan culturele activiteiten en ouders worden nauw betrokken bij de school. Maar de school is meer dan alleen een onderwijsinstelling. De kinderen krijgen er zo nodig ook medische en psychologische hulp. Daarnaast vervult de school een spilfunctie in de wijk, mensen kunnen er kopiereen, ruimtes huren voor bijvoorbeeld vergaderingen of feesten, cursussen volgen, van internet gebruik maken en deelnemen aan activiteiten als bazaars en bingo's. Met dergelijke activiteiten krijgt de school extra inkomsten. Als stichting betalen we als vanouds de salarissen van de leerkrachten, belangrijk om de continuïteit en het niveau van het onderwijs te waarborgen. Maar ook blijven we activiteiten ondersteunen die weer inkomsten kunnen genereren, zoals de aanschaf van een kopieerapparaat.

 

Mei 2020: Adilson op TV met zijn Techno-masker!

De creches zijn dicht en delen voedsel uit. En Adilson maakt presenteert Techno-corona-masker op TV!

 

April 2020: Corona, draag een masker!

Een flits-educatiedag in de wijk Nordeste de Amaralina!

April 2020: Voedselpakketten in de favelas

Voedselpakketten uitdelen aan de families van de kinderen op de school.

Maart 2020: Corona

Terwijl de Braziliaanse politiek bizar op de Coronadreiging reageert zijn de schooltjes gesloten. Maar Adilson besteedt zijn tijd nuttig: "BLIJF THUIS"!

December 2019: Kerstmis!

Wat een leuk feest was het daar bij Adalberto!

 

Juni 2019: renovatie van het pand!

Met ondersteuning van een stil fonds kan Adalberto een broodnodige renovatie aan het pand van de Escola laten uitvoeren. De laatste 20 jaar zijn de muren van het gebouw aan de buitenkant aangetast door het tropische zeeklimaat en ze hebben een flinke opknapbuurt nodig. De muren en de uitbouw worden opnieuw betegeld. Het werk is al mooi op gang!

 

 

Oktober 2018: zingen overwint geweld!

Pedagoge Eliana is hier te zien terwijl zij kinderen leert over geweld en hoe dat te overwinnen.
In dit filmpje zie je hoe zingen helpt!

En er zijn leuke foto's:

Januari 2014: Alweer mooie kaartjes!

 

December 2012: Mooie kerstwensen!

 

December 2012: de school heeft een nieuwe website (alleen portugees)

Met daarop weer een prachtige uitspraak: 'Kinderen zijn een geschenk van God. Goed voor ze zorgen is de zekerheid van een betere toekomst'.

Hier is de directe link naar de website. Met Google Translate is de site in machinevertaald Nederlands te lezen: gebrekkig maar wel te begrijpen.

 

 

Juni 2011: Een brief van Adalberto met interessante gegevens over het reilen en zeilen van het project:

Beste vrienden Anita en Dominique,

Het gaat gelukkig goed met ons en we willen iedereen bedanken voor de waardevolle bijdrage die aan de crèche is gegeven. Zonder deze bijdrage zou het moeilijk zijn om al het werk te doen met de kinderen.

Als antwoord op je vragen: de Crèche bestaat al sinds 1982, maar we zijn pas op 30 juli 1986 formeel geregistreerd bij de Notaris. In 1991 hebben jullie ons voor het eerst gesteund met de reparatie van het dak.

De ouders zijn altijd bij ons werk betrokken, want de familie is het fundament van de opvoeding en scholing van de kinderen.

Via video’s is gewerkt met de muziek van Beethoven, waarop wij de muziek “Für Elise” op de piano lieten zien. De kinderen moesten dan een orkest dramatiseren, en gebruikten daarvoor muziekinstrumenten om een orkest na te spelen. Één kind deed Beethoven na op de piano, een ander de dirigent met de partituren. Tegelijkertijd leerden ze de namen van de noten, en werden woorden aangeleerd die met dezelfde lettergreep beginnen zoals op een paar foto’s te zien is.

Gelukkig duurt het nog maar anderhalf jaar totdat de huidige burgemeester vertrekt. Het is echt waardeloos. We hebben een overeenkomst gesloten met het Departement van Onderwijs voor overheidssteun voor maart tot  december 2010, maar ontvingen pas een kwart op 30 december 2010, en nu nog eens een kwart op 29 april 2011.

Ondanks het feit dat we minder kinderen hebben, kunnen wij het aantal leerkrachten niet verminderen want de wet schrijft voor dat voor deze leeftijd (3 tot 5 jaar) er maar 15 a 20 kinderen per lokaal mogen zijn met één leerkracht en twee assistentes. Om de Creche dus legaal te laten functioneren, hebben wij minder kinderen kunnen aannemen, want er is constant controle. Dit is de reden dat wij nog steeds hetzelfde aantal personeelsleden in dienst hebben.

Het project “Livro em Roda” is een groot succes. Het geeft de kinderen en de leerkrachten veel zelfvertrouwen, want het heeft enorme invloed op de taal, geschreven en oraal, de lichaamsuitdrukking en de cognitieve ontwikkeling. We hebben al een paar kinderen van 4 en 5 jaar die kunnen lezen.  Georgina is erg betrokken met haar werk, creatief en verantwoordelijk.

We gaan door met het betalen van de Sociale Lasten van 5 mensen wat neerkomt op nog een minimumloon (R$ 545,00/maand)

Ons plan voor de toekomst, is door te gaan met het werk en kinderen en hun families te helpen waar nodig. Volgens de Federale Wet zou de gemeente vanaf 2020 de creches en kleuterscholen voor eigen rekening moeten nemen. Totdat dit een feit is zullen wij zo goed mogelijk blijven werken voor de gemeenschap.
Hiervoor ontvangen wij graag de hulp van onze Vrienden.

Hartelijke groet,
Adalberto

Met bijgaande foto van de ouderbijeenkomst:

 

Januari 2011: een brief van het project samen met enkele mooie kerstkaarten:

Beste vrienden,

Wij wensen iedereen veel vrede en gezondheid. We zijn gezond en hebben geen groot nieuws. Ondanks de moeilijkheden waarmee we geconfronteerd worden,bereikten we wederom het einde van het jaar. En het meest ongelukkige is tot op heden dat we geen gemeentebijdrage ontvangen dit jaar om ons werk te ontwikkelen, veel Creches zijn al gesloten en anderen sluiten bij gebrek aan middelen om te overleven. Dank aan God en aan jullie die ons werk helpen. Dat helpt om de etappe te winnen.
We hopen dat deze samenwerking wordt voortgezet zodat we kunnen doorgaan met onze taak en uitdaging om kansarme kinderen te onderhouden. We mobiliseren nu diverse maatschappelijke instellingen en de gemeenschap om een civiele actie te starten in het aanspreken van de gemeente in het vervullen van haar verplichtingen aan de zorg van het kind met betrekking tot onderwijs in Salvador. Dit document zal worden afgeleverd aan het Ministerie voor kerst en laten we hopen dat justitie iets kan doen om de situatie van verwaarlozing zodat de burgemeester het onderwijs kan te verbeteren.
Bijgevoegd onder de 3 kerstkaarten gebouwd door onze leerlingen.

Wij wensen iedereen een vrolijk kerstfeest en een nieuwjaar van hoop van vrede en welvaart

Knuffels van vrienden
Adalberto, Celia, Adilson.


i

 

.

.